Entrevista de l’estudiant de periodisme Lorena Sánchez Alvarado a l’Oliver Klein durant la passada campanya.

Parlem amb el portaveu de Nou Moviment Ciutadà per Cambrils per veure com pensa afrontar el partit la situació política actual al municipi.

En un context on els partits que conformen el bipartidisme espanyol han perdut part de la seva credibilitat, comencen a sorgir nous partits que reclamen un canvi en el sistema. Nou Moviment Ciutadà per Cambrils és una d’aquestes noves formacions. Arran d’un conflicte personal amb el Partit Socialista de Catalunya (PSC) Oliver Klein abandona la seva militància al partit i decideix impulsar una nova formació política partint d’un concepte de regeneració política i de democràcia real, una formació que comença i acaba a Cambrils, sense cap gran partit per damunt que prengui decisions més enllà de Cambrils.

El partit es forma a finals de l’any 2010 i ja es presenta a les eleccions de 2011 aconseguint 1.318 vots i posicionant-se com a quarta força política amb tres regidors al municipi. Aquest any Oliver Klein ha estat seleccionat per segona vegada com a número u de la formació i aspira a arribar amb majoria a l’Ajuntament de Cambrils. Així doncs, ens trobem davant d’algú que ha impulsat un projecte polític des de zero al nostre municipi, i que s’ha mostrat i, de fet, es mostra crític amb l’actual govern cambrilenc.


Què porta a la creació d’un nou partit d’aquestes característiques i amb tant poc de temps de marge, perquè el partit es va comença a formar a final de l’any 2010 i a les eleccions de 2011 ja us veu presentar.

A nivell personal ve d’un conflicte que jo vaig tenir amb el partit anterior al qual jo pertanyia. Segurament hi vaig entrar convençut als primers anys però després vaig veure que aquests partits polítics no funcionaven com realment hauria de ser a la teoria. S’omplien la boca de democràcia quan ells no eren un bon exemple i passaven coses que no haurien de passar. En tot cas, les circumstàncies que va haver-hi al voltant del meu cas personal van continuar amb una reflexió:

La democràcia necessitava un pas endavant valent per fer coses noves adaptades a les necessitats actuals.

Es necessitava un bon missatge un nou tipus d’organització. Amb tot això calia fer una cosa nova perquè res de lo antic funcionava prou bé. Jo crec que tornar al concepte de servidor públic, no de polític que vol manar sinó d’un polític que vol gestionar bé una ciutat, que tot això no s’estava donant en el cas passat.

Tornem una mica al que has dit que els partits política no estafen al servei de la ciutadania i vosaltres us definiu com un partit al servei de la ciutadania, al servei dels cambrilencs. Vol dir això que els governs que hem tingut fins ara no han cobert les necessitats dels ciutadans?

Hi ha hagut una degradació. Des del primer Benaiges, al segon i l’últim Benaiges. Fins a la Dalmau que jo crec que, efectivament, no dóna l’alçada. Observant la democràcia a Cambrils i els diferents que han governat penso que, si que hi ha matisos entre uns i els altres, però el sistema mateix, en general, no el canvia el fet que hi hagi un o un altre. El sistema segueix i el sistema no és gaire bo. El sistema dóna massa importància, massa influència als partits polítics, que agafen a gent de la seva confiança, que posen a treballar gent del seu entorn, que miren pels seus interessos més que els generals. I això que podria ser observat en petites dosis en un començament, després et vas adonant que és generalitzat.

Una de les decisions més qüestionades d’aquests quatre anys ha estat el tancament de la ràdio i de la televisió de Cambrils. Al 2011 es fa una reforma, unes retallades, en aquests mitjans de comunicació. Mercè Dalmau va afirmar que continuaria endavant amb tot dos mitjans, però al gener de 2013, finalment, van decidir tancar els mitjans. El vostre partit com reacciona davant d’aquest fet?

Això és la constatació del que fa la vella política: de les coses mal fetes, amb mala intenció o amb mentides. Ella diu que intentarà tirar endavant i que la mantindrà i ja fa uns passos previs per eliminar-ho. En els últims mesos de l’instrument, la tele i la ràdio, s’utilitzava de la mateixa manera que ells havien criticat que s’utilitzava en èpoques anteriors que és, bàsicament, per fer-se publicitat d’ells mateixos: Telebenaiges, Teledalmau. Llavors, tenim els mitjans de comunicació per promoció d’aquell qui governa? O tenim uns mitjans de comunicació que informen sobre les coses del municipi, en positiu, per enfortir-se, per donar-se a veure de cara a l’exterior…? Jo crec que els partits clàssics el que veuen és la primera opció. Nosaltres segurament ens hauríem quedat en aquella primera fase, no hem de dir mentides, la situació econòmica de l’ajuntament era difícil. Mantenir la ràdio i la televisió és car, però hi ha opcions diferents que ho podrien economitzar. Els mitjans de comunicació, a nivell local, són molt importants.

Perquè són tan importants per a la ciutadania els mitjans de comunicació?

Avui tothom em diu que es troba orfe d’informació. Que no sap el que passa al municipi. Fixa’t que si hi ha un nivell d’informació que arriba és per les noves tecnologies i això tampoc és gràcies a l’ajuntament: és gràcies a la gent que ho penja. En aquests quatre anys s’ha perdut molt la vida cultural, la vida festiva, perquè la gent no sap ni quan hi ha una inauguració d’una exposició, no recorda quan és la festa major. No hi ha ressò de les programacions de les coses que es fan. El municipi està perdent en cohesió i aquesta cohesió la donaven els mitjans de comunicació.

Continuem amb la política actual cambrilenca. Hem vist tots els ciutadans que en els darrers mesos hi ha nous projectes, noves obres… Un dels projectes actuals és l’ICambrils, un projecte que sembla a llarg termini, oi?

Això son després de tres anys i mig de no fer gairebé res i ha estat als últims mesos que s’han posat les piles. És la vella política. La vella política de que es creu que en tres o quatre mesos canviaràs la memòria a la gent. Jo crec que és gairebé de riure. I a més, les petites coses que s’han anunciat, o el projecte smart és una cosa que està de moda, l’associes a Cambrils, dius que has fet quatre pàrquings amb unes llumetes que s’il·luminaran o el control d’unes matricules i després sembla que això pugui servir per dir que fas molt per les smart cities. Un projecte d’smart city és un projecte llarg, sostenible, i que comprèn molt més enllà dels cotxes i les matrícules. Ha de ser més intel·ligent del que ells proposen. Les obres del carrer són poc importants, són coses que haurien d’anar fent de tant en tant, en tres anys i mig no les han fet i les han concentrat ara al final. És una mica de presa de pèl al ciutadà.

Si vosaltres arribeu a l’alcaldia, continuaríeu aquest projecte d’smart city?

Clar, clar. Llavors sé que tindria un sentit a quatre anys. Proposar el que podríem fer en sis mesos, en un any, en dos anys, i realment a final de legislatura dir “això és lo que a Cambrils li mancava i ara podem dir que està començant a ser una smart city”. Jo crec que tampoc en quatre anys pots dir que ja som una smart city, podem fer coses com a smart city i no només amb tema aparcaments, hi ha mil i un temes. Jo crec que sí, que justament l’smart city és una bona línia.

De cara a les pròximes eleccions voleu majoria, voleu estar al capdavant de l’ajuntament. Però també estem davant d’una realitat en la qual, a escala municipal, autonòmica i estatal, s’estan incorporant nous partits i noves cares. Creieu que és realista dir que voleu majoria? 

Sí, sí, sí. Perquè la majoria es pot entendre com treure un vot més que el segon. Ser la força més votada. La majoria per governar sols segurament és molt difícil a Cambrils, ningú l’ha tingut. El màxim que ha tingut un ajuntament són vuit regidors d’un color polític. Realment som conscients que hi ha una dispersió del vot. Jo crec que hi ha persones que volen fer candidatures només per treure el seu ascó. Per ser ells els qui surtin. No en volen treure ni dos, ni tres ni quatre, volen sortir ells. Hi ha diversos casos. Però això no és fer política. Entre les coses antigues que ja no funcionen i les coses noves improvisades i a última hora jo crec que hi ha d’haver una opció seriosa, una opció que ha treballat, que ha estat a l’oposició, que coneix molt el municipi, una persona que té la seva experiència, amb unes propostes de programa importants, i jo crec que en això, molta gent està veient l’NMC una opció clara. Només demanaria que, el dia abans, quan la gent reflexioni que votarà al dia següent, sigui valent i fiqui la papereta que toca.

Lorena Sánchez Alvarado

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*