Vot nul, blanc i abstenció. Saps com afecta aixó a les eleccions del nostre municipi?

Les eleccions municipals de Cambrils estan properes, el moment en el que els ciutadans exerciran el seu dret a vot en el col·legi electoral es troba molt a la prop, però que passa si no estàs d’acord amb la ideologia de cap dels partits que es presenten? Per a això tens tres opcions, Votar en blanc, votar nul o simplement no anar a votar, però, coneixes les conseqüències d’aquests actes?

Per començar, cal conèixer la fórmula d’Hont que marca les pauta en la ja desfasada llei electoral a Espanya, la qual no fa falta remarcar que incentiva clarament el bipartidisme, aquesta llei que agafa el nom del seu autor, Victor d’Hondt és un sistema matemàtic que reparteix els càrrecs d’acord als resultat d’una elecció, ordenant de major a menor els vots obtinguts pels partits que hagin aconseguit més del 3% dels vots, després se segueix una fórmula matemàtica que divideix entre 1 el nombre d’escons de cada circumscripció territorial per assignar els escons de forma proporcional als vots.

Per posar un exemple, han votat 1.000 cambrilencs a diferents candidatures, 200 d’ells en blanc i 50 han votat nul, doncs tenint en compte la llei d’Hont només els vots a candidatures, un partit necessitaria 30 vots (3%) per aconseguir un escó, mentre que en tenir en compte els vots en blanc, el 3% de 1200 són 36 vots per aconseguir l’escó.

Ara explicarem una mica el que ens interessa del tema, el vot Nul, Blanc o l’abstenció.

El vot nul o vot “disbauxat” és la majoria de les vegades voluntari, i es produeix quan dins del sobre hi ha algun objecte o símbol de més, per exemple, quan el sobre conté una papereta de dues candidatures diferents o simplement hi ha una altra cosa que no hauria d’estar aquí.

Aquests vots es consideren com a “vot emès no vàlid” i no comptabilitzen en el repartiment d’escons, per la qual cosa ni perjudiquen ni beneficien a ningú.

El vot en blanc, es dóna quan un ciutadà no ha introduït cap papereta en el sobre però si ha exercit el seu dret a vot, aquest tipus de vot es considera vàlid i per tant es suma als vots obtinguts per les diferents candidatures a l’hora de fer el repartiment d’escons, per la qual cosa incloure vots en blanc fa que una candidatura minoritària necessiti més vots per aconseguir un escó.

Per això aquest tipus de vot desfavoreix als partits petits i els perjudica, si per alguna raó no estàs d’acord amb el sistema o amb les candidatures electorals però vols exercir el teu dret a vot, la millor opció passa pel vot Nul.

I l’abstenció?, això és simplement no anar a votar, i per lògica no exercir el teu dret a vot, amb el que ni summes ni afectes als resultats, ja que no participes de forma activa en el procés democràtic de la teva localitat.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*